Kepssamlare – ”Jag känner mig naken utan keps”

”Jag känner mig naken utan keps”

Många människor samlar på något. En del samlar på sneakers, andra på jackor och vissa på LP-skivor. BROR har mött Joel Hallabro, 24 och Joel Böhm, 22 som har ett stort intresse för kepsar.

De två Boråskillarna har flera gemensamma intressen: De tränar båda beachvolleyboll och skejtar. Och ibland ses de hemma hos någon och byter och säljer kepsar:

Intresset för kepsar började när Joel och Joel gick på gymnasiet.

– Det är en rolig accessoar som ger en extra krydda till stilen. Det är kul att kunna matcha olika kepsar med kläder, säger Joel Hallabro.

– Jag känner mig naken utan keps, det är en trygghet, säger Joel Böhm.

Det är lördag eftermiddag och Joel B är på besök hemma hos Joel H. De passar på att gå igenom de senaste fynden. En hel drös med kepsar plockas fram ur skåp och lådor och läggs ut på vardagsrumsbordet. Killarna börjar plocka mellan de olika kepsarna i olika färger och tyger.

Joel H:s senaste tillskott är en brun manchesterkeps som han har tänkt matcha med ett par manchesterbyxor han köpt på second hand.

– Tyvärr passade inte färgerna ihop så bra som jag föreställt mig. Men jag har nog en annan keps jag kan matcha med, säger Joel och håller upp de bruna manchesterbyxorna framför sig.

Killarna dricker kaffe och äter bullar med pistaschfyllning som Joel B haft med sig. Samtidigt så pratar de om vilka kepsar Joel B kanske vill köpa. En grön keps som det står Tribeca Nyc är han lite extra sugen på. Han lägger ytterligare en svart keps jämte den gröna och tittar på Joel H:

– Jag ger dig 100 kr för båda, säger han.

Intresset för kepsar växte fram under gymnasiet:

– Jag köpte min första keps på Carlings. Sen hade jag den på mig varje dag. Det var en röd keps med blå skärm, en snapback. Det är en sån man kan knäppa där bak. Det var något annorlunda mot vad alla andra hade, säger Joel Böhm.

Joel Hallabro köpte sin första keps i USA i en skejtbutik. Han reste runt med några kompisar och åkte skidor och ville ha något som passade hans stil.

Förutom att byta kepsar med varandra så brukar de gå på second hand och köpa kepsar som de ibland säljer vidare på nätet.

Joel Hallabro tycker extra mycket om märket Supreme.

– Ibland kan man göra en bra vinst, men ofta så har man kanske en keps ett tag och sen säljer man den och köper någon ny, säger Joel H.

Har du någon som är extra värdefull?

– Jag har en Supremekeps som är ganska gammal, den är nog lite värdefull, säger Joel H.

Diskussionen om den gröna och svarta kepsen pågår samtidigt som killarna tittar på en jacka som Joel B har köpt på second hand och som de funderar på att sälja vidare. Joel B går runt med den svarta kepsen på huvudet.

– Du verkar ju råsugen på den, säger Joel H.

– Haha, jag ska fundera lite. Men jag är nog rätt sugen.

Fleetwod Mac’s Rhiannon spelas i bakgrunden och Joel Hallabro börjar plocka in sina kepsar igen. Joel Böhm har köpt både den svarta och den gröna och står och kollar sig i spegeln samtidigt som han granskar den gröna.

– Hoppas man får bort svettfläcken på denna nu då.

Joel H tipsar: Tänk på det här om du ska köpa en märkeskeps i andra hand

  • Gör research, försök hitta kepsen online och jämför med den du eventuellt ska köpa.
  • Läs på om märkets olika kännetecken, vad som är typiskt för märket.
  • Om du är osäker på äkthet så fråga om kvitto och wash tags och andra lappar i kepsen.
  • Vissa kepsar har ett visst antal sömmar och en viss spännanordning bak eller speciella typsnitt. Om något inte stämmer överens med det så ska man akta sig för att köpa.
  • Om man köper online be alltid om taggad bild (alltså en bild med säljarens handskrivna namn vid kepsen)
Bookmark the permalink.

Comments are closed.