Parkour

”Parkour är livsförändrande”

    
        
    
           

Spring, klättra och volta. Detta förknippas ofta med parkour. Men hur mycket träning och tid ligger bakom dessa stunt? BROR följde med coachen Magnus Lundqvist på en träning.

Magnus Lundqvist har tränat parkour i många år.

En decemberkväll träffas vi på Linnéplatsen. Förutom coach Magnus så har även deltagarna Valerie Almgren och Isak Berglund tagit sig ut i spöregnet.

– Idag när det regnar kan vi inte köra ute, så vi ska springa till ett garage en bit härifrån. När det är blött ute kan det vara farligt att träna för det blir så halt, säger Magnus Lundqvist.

Garaget är tomt och vid det första ögonkastet tomt på hinder. Magnus, Valerie och Isak sätter sig i en ring och går igenom dagens träning.

– Vi ska träna på precisionshopp genom att hoppa till kanten där borta. Sedan ska vi träna balans och avrunda med styrka, säger Magnus och fortsätter.

Genom att hoppa till kanten så tränar de balansen.

– Vi ska samla poäng ihop och alla övningar är värda olika mycket poäng. När vi fått ihop tillräckligt går vi vidare till nästa övning.

Magnus har tränat i flera år men menar på att det är viktigt att känna till riskerna med parkour.

– Risker associeras ofta med parkour, men det är alltid kalkylerade risker. Idag tränar vi på att göra precisionshopp på marken, och till slut när du gjort ett hopp några tusen gånger så har du väldigt bra koll på din räckvidd. Då kanske du kan börja på högre höjder.

Träningen går mot sitt slut och alla är trötta. Om en vecka ska de ses igen. Magnus berättar vad parkour har gett honom.

– Du gör något bra med din tid, du får mental styrka, fysisk styrka och du lär känna dig själv. Parkour är verkligen livsförändrande.

Lite parkour-terminologi…

Parkour Träningsdiciplin som handlar om att ta sig från punkt A till punkt B så snabbt och smidigt som möjligt.

Kommer ursprungligen från franskans parcour, vilket betyder vägval eller runda.

Synonymt med free running och l’art du deplacement.

Traceur/traceuse Person som utövar parkour.
David Belle Parkours huvudgrundare.
Raymond Belle David Belles far och utvecklade en egen träningsmetod som var en inspirationskälla till parkour.
Hébertism En gymnastisk träningslära skapad av den franske militärofficeren Georges Hébert i början av 1900-talet. Det har även kallats ”Den naturliga metoden” och kombinerar ett brett urval av olika typer av träning. Inspirerade Raymond Belles träningsmetodik.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.