BROR:s ultimata träningsguide

Innan, under och efter träningen

INNAN

1. Ät och drick.

För att orka träna behöver kroppen energi. Den energin kommer från mat. Min träning är på topp när jag har ätit en ordentlig lunch som gjort mig riktigt mätt. Sedan, ungefär två timmar innan träningen tar jag ett litet mellanmål. Detta kan bestå av några frukter, lite kvarg eller några mackor. Mellanmålet får gärna vara lite mer kolhydratstätt då kolhydrater snabbt omvandlas till energi av kroppen. Drick också. En bra vätskebalans kommer att hålla dig skärpt under dagen och redo för en hård träning. Ett tips är att ha en stor flaska på jobbet eller skolan och dricka konsekvent under dagen, inte bara när du är törstig.

2. Ha ett mål.

Sätt ett tydligt och realistiskt mål för din träning. Någonting som du ska uppnå exempelvis inom tre månader eller ett år. På så sätt kan du hålla dig motiverad och sträva efter att bli bättre hela tiden.

”Att träna borde vara lika självklart som att borsta tänderna.”

3. Gå dit.

Det må låta klyschigt, men den bästa träningen är den som blir av. Du må vara stressad och ha mycket annat för dig. Men för mig hjälper det alltid att träna, rensa skallen, och återgå till vad man än gör med fullt fokus. Många säger att träning kan jämföras med att borsta tänderna, det ska bara göras.

UNDER

1. Teknik.

Vilken träningsform du än sysslar med så är god teknik livsnödvändigt. Har du inte god teknik kommer du förr eller senare att skada dig. Och är du skadad så kan du inte träna.

2. Fokusera på dig själv.

Vad andra gör spelar ingen roll. Du måste träna för dig själv för att det ska hålla i längden. Även om du håller på med någon lagidrott, fokusera på vad du kan göra bättre så kommer du bli en starkare kugg i hjulet för hela laget.

3. Ha en plan.

Även om du tränar själv eller i ett lag, se till att ha en tydlig struktur i träningen. Det hjälper träningen att bli mer effektiv och att du snabbare kan nå ditt mål.

Foto: Janerik Henriksson / TT

EFTER

1. Ät igen.

Återhämtning är A och O efter ett hårt träningspass. Se till att äta en ordentlig måltid och dricka ordentligt om du har svettats mycket. Då kan du också träna snart igen och slippa träningsvärk i en vecka.

2. Släpp träningen.

Gå inte runt och tänk på nästa träning så fort du är klar. Var nöjd med din prestation och släpp det tills nästa träningspass.

3. Sov.

Se till att få dina 7 till 8 timmar sömn. När du tränar bryts kroppen ner. Ordentligt med mat och sömn bygger upp kroppen upp till en starkare version av sig själv.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.