Politik

Vad skall du rösta på 2018?

Vet du vad du skall rösta på i riksdagsvalet 9 september?
Vi har sammanställt alla partiers åsikter i fem olika frågor så att du får en lätt överblick.

Klicka här för att se vår sammanställning!

Är det första gången du skall rösta?

Politiken och politikerna i Sverige bevakas hårt av media. För att göra det enklare att prata om politiken i sin helhet så brukar man använda sig av politikens olika färger och riktningar, vissa är mer officiella än andra.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna anses alla ha en blå färg och ligga åt höger i sin politiska riktning.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anses ha röd färg och ligga åt vänster.

Feministiskt initiativ anses ha en rosa färg och ligga åt vänster och Miljöpartiet anses vara gröna och ligga i mitten.

Vissa anser att Sverigedemokraterna har en brun färg, detta är en anspelning till deras nationalsocialistiska arv, detta brukar dom ofta bestrida själva och kallar sig själva nationalistiska och socialkonservativa och erkänner ingen färg eller riktning (även om många personer kritiskt inställda till partiet kan kalla dom högerextrema).

I politiken kan man bilda block, som t.ex. alliansen, som består av alla blåa partier. Då har dom slagit ihop sin politik och har gemensamt kommit överens om att tycka lika i vissa frågor. Detta för att tillsammans ha en chans att få majoritet vid val.

Blåa partier vill generellt föra en mer individualistisk politik, mindre skatt och att man betalar mer själv t.ex. till skola, sjukvård m.m. Detta genom att privatisera, då ger man staten mindre makt över företag och marknad, och skola och sjukvård kan skötas av vinstdrivande företag.

Röda partier vill generellt ha högre skatt och att staten ska ha mer makt, då försvinner de vinstdrivande faktorerna och du som person får ett större skyddsnät att falla på om saker skulle skita sig. Röda partier förespråkar mer kollektivt tänkande.

Är du mer intresserad?
Gå in på de olika partiernas hemsida och läs mer.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.