BRORs bästa recept

BRORs bästa recept

Fem snabba och enkla recept till dagens alla mål.

Frukost

1. Overnight oats 

2 portioner

Tillagningstid är ca 5 min (+ i kylskåp över natten)

Ingredienser:

  • 2 dl havregryn
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 2 dl mjölk (valfri sort)
  • 1 matsked chifrön
  • 1/2 matsked vaniljpulver
  • En nypa salt

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg sedan över i fina små burkar med lock.
  2. Låt stå över natten i kylskåpet.
  3. Toppa gärna med valfria bär eller nötter och ringla lite honung över innan servering.

Huvudrätter

2. Couscous med nötter och russin

2 portioner

Tillagningstid är ca 15 min.

Ingredienser:

  • 2 dl couscous
  • 1,5 dl valnötter
  • 1 dl russin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • Färsk mynta

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

  1. Häll upp couscous i en kastrull.
  2. Sätt på vattenkokaren med en lika stor mängd vatten som couscous (i detta fall 2dl).
  3. Häll på vattnet på couscousen, sätt på lock, och låt stå. Du kan även ha i en buljongtärning för extra smak.
  4. Hacka valnötterna grovt.
  5. I en liten skål, pressa vitlök, hacka myntablad, olivolja, salt och peppar.
  6. Blanda alla ingredienser i kastrullen.
  7. Servera gärna med lite färska myntablad på.

3. Palak paneer

2 portioner

Tillagningstid är ca 30 min.

Ingredienser:

  • 300g-400g tofu
  • 1 paket färsk spenat (ca 250g)
  • 2 tomater
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • Paprikapulver
  • Garam masala
  • Chilipulver
  • Spiskummin
  • Salt & peppar
  • Lite limejuice
  • Matolja

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

Tofu

  1. Kör i lite olja i en större panna, gärna med lite djup, och sätt spisen på full fräs.
  2. Skär tofun i kuber och lägg ner i stekpannan.
  3. Krydda med chilipulver, paprikapulver, salt och peppar efter smak.
  4. Låt steka i 5-6 minuter på mellanvärme tills tofun har yta och är gyllenbrun.
  5. Låt svalna.

Spenatsåsen

  1. I en annan stekpanna eller kastrull, värm olja och stek spenaten tills den blivit väldigt liten.
  2. Addera ingefära och vitlök. Fräs i 2-3 minuter.
  3. Under tiden, skär tomaterna och fräs dem i ca 2 minuter.
  4. Krydda med spiskummin, chilipulver, garam masala och salt. Fräs i ytterligare 2 min.
  5. Stäng av spisen och låt svalna.
  6. Lägg spenatrörn i en matberedare och tillsammans med kokosmjölken. Mixa tills det blivit en slät röra. Går även att göra med en stavmixer, men akta för stänk.
  7. Blanda nu spenatröran med tofun i den största kastrull/stekpanna du använt och låt puttra i 10 minuter.
  8. Pressa lite limejuice på innan servering. Servera gärna med couscous eller ris.

Mellanmål

4. Hemmagjord hummus.

2 portioner

Tillagningstid är ca 5 min.

Ingredienser:

  • 1 burk/paket kikärtor (ca 250g)
  • 1 matsked tahini
  • 2 vitlöksklyftor
  • Paprikapulver
  • Spiskummin
  • Olivolja

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

  1. Häll av vätskan från kikärtorna.
  2. I en bunke, blanda alla ingredienser samt pressa vitlöken. Rör om.
  3. Kör ned i antingen matberedare eller mixa med stavmixer.
  4. Servera på ett fat eller i en skål med pita eller libabröd.

Efterrätt

5. Vit chokladmousse

2 portioner

Tillagningstid är ca 10 minuter (+ 1 timme i kylskåp)

Ingredienser:

  • 200g vit bakchoklad
  • 4 dl kesella/kvarg
  • Färska bär

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

  1. Smält 150g av den vita chokladen i ett vattenbad. Vattenbad är när man tar en mindre och en större kastrull, fyller den större kastrullen med lite vatten och lägger den mindre kastrullen i den större. Den vita chokladen ska ligga i den mindre kastrullen.
  2. När chokladen är helt smält, blanda med kesellan i en bunke.
  3. Lägg sedan i två glas eller skålar och låt stå i kylskåp i någon timme.
  4. Innan servering, lägg på de färska bären och riv resterande vit choklad över.

Bon appétit! 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.