Crossfit

Crossfit – den mixade träningsformen

    
        
    
           

Crossfit är sporten som tagit Sverige med storm. Hela 135 klubbar finns runt om i landet. I Göteborg är det tio av dessa klubbar som öppnat de senaste åren. En sport där hög intensitet blandas med lek.

Christian och Christoffer turas om att leda passen och ser alltid till att planera in en lek varje gång.

– Vi gör inte samma saker hela tiden. Under ett träningspass kan vi göra knäböj och marklyft och sedan springa och hoppa, säger kostvetaren och crossfitcoachen Alice Fagrell.

Crossfit grundades i USA och har under 2000-talet blivit allt mer populär. I Mönlycke ligger klubben CrossFit Västkusten som bröderna Christoffer och Christian Berisch öppnade för snart 7 år sedan.
– Det började i mammas och pappas garage och nu har det vuxit till en crossfitbox i Mölnlycke och en i Landvetter, säger Christoffer.

Crossfitbox är namnet på själva crossfitklubben. Man kan vara medlem i en box och tävla för den. Själva boxen blir nästan som en liten familj.
– Det är viktigt att man gillar oss. Crossfit handlar om gemenskap. Trivs man inte med mig och Christoffer som tränare så ska man hitta en annan grupp förstås, säger Christian.

TIPS – KOM IGÅNG MED CROSSFIT

 

 

Fakta 

  • Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning. Olika övningar utförs med ständig variation och hög intensitet. En blandning av gymnastik, kondition och styrka. Baslyften i crossfit är knäböj och marklyft.
  • Det finns många olika versioner av träningsformen som riktar sig mot olika mål.  Därför ser alla program för ett träningspass väldigt olika ut.
  • Crossfit tränas oftast i grupp men det finns även möjlighet på varje klubb att träna individuellt utöver gruppträningen.
  • Tävling i crossfit har de senaste åren blivit stort. Den största tävlingen är ”Games”. Kvalet sker online där en domare dömer på varje box runt om i världen. Kommer man vidare hamnar man i Madrid, i det så kallade ”Regionals”. Därefter återstår de 40 bästa i sluttävlingen.

Källa: Kostvetare Alice Fagrell, crossfit.com och tyngre.se.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.