#killmiddag

Lyssna på reportaget:

 

Erik Solfors har dukat fram bullar, kakor och julmust hemma i villan i Hovås. Snart kommer hans tre vänner, några av dem har aldrig träffats förr, men under de kommande tre timmarna kommer de få möjligheter att lära känna varandra på djupet. De ska diskutera frågor som ”När grät du senast och varför?”, ”Vilka känslor kopplar du till att ha sex, innan och efter?” och ”Hur vet man att någon vill ha sex?”

Samuel Björklund på organisationen Make Equal berättar hur killar och män i alla åldrar hör av sig för att få tips om hur de kan engagera sig i att förändra samhället efter metoo-kampanjen.

– Vissa pratar om att det är den största feministiska revolutionen sen rösträtten och då vill man inte sitta bredvid och titta på utan då vill män engagera sig, säger han.

Vi möter också genusforskaren Lars Jalmert som berättar om på vilket sätt Donald Trump är ett typexempel på den förlegade mansrollen och varför alla borde gå på en killmiddag.

 


Extramaterial
Längre urklipp från killmiddagen, klicka bara på den fråga du vill lyssna på:

Vad betyder det att vara man?
Hur är det att vara vän med en man/kille?
Vad var er första reaktion på meeto-kampanjen?
Hur vet man att den andre vill ha sex?
Är det manligt att ha många partners?
Gråter du?
Vad är våld för dig, har du själv utsatts?
Varför är det bra att ha killmiddag?
Hade ni velat prata om de här frågorna tidigare?

Vill du hålla i en Killmiddag? Såhär gör du:

  • Bestäm en tid och plats och bjud in några vänner som du känner dig trygg med, två till fem personer brukar funka bäst.
  • Bra mat att bjuda på kan vara soppa eller tacos, det ska vara lättlagat. Antingen lagar man tillsammans eller förbereder innan. Fika eller snacks funkar lika bra, det handlar inte om maten, samtalet är det viktiga!
  • Utse en samtalsledare (Kan bytas mellan frågorna) som ser till att man håller sig hyfsat till ämnet och har en skön samtalston.
  • Utgå från dig själv när du pratar, använd gärna ordet JAG istället för MAN.
  • Lyssna på varandra, stötta varandra och respektera allas åsikter och erfarenheter. Ställ gärna följdfrågor!
  • Efteråt kan det vara trevligt att snacka om saker man insett under samtalet och hur det har känts. Man kan också starta en gruppchat efter samtalet där man fortsätter diskutera.

För fler tips, kolla in #killmiddag och läs om andras erfarenheter.

Make Equals förslag på diskussionsfrågor:

Bookmark the permalink.

Comments are closed.